Mystery Shopper worden

Geld verdienen met shoppen? Dat doe je zo!

Gaan shoppen, het klinkt bij velen als muziek in de oren. Vaak wordt het als een dagactiviteit gezien die alles omvat: kleren kopen, ijsje eten, koffie drinken, nog een boek uitkiezen voor op vakantie en een lekker restaurantbezoek om mee af te sluiten. Een goedgevulde dag met ’s avonds een lege portemonnee tot gevolg.

mystery shopping

Mystery shopping als ideale bijverdienste

Maar niet getreurd want voor de fervente shoppers onder ons is er goed nieuws. Je kan er namelijk geld mee verdienen. Mystery shopping heet dat. Je bezoekt een winkel of koopt een product of dienst en je analyseert zonder medeweten van de winkelmedewerkers het verkoopproces. Je bevindingen noteer je aan de hand van een vragenlijst. Op deze manier kunnen organisaties nagaan hoe hun medewerkers met klanten omgaan, of ze de richtlijnen van het management volgen en waar de pijnpunten liggen in de koopervaring.

Hoeveel verdien je ermee?

Elke opdracht is anders waardoor de verloning varieert. Afhankelijk van de complexiteit van de opdracht zal je meer of minder verdienen. De vergoeding die je mag verwachten is op voorhand vastgelegd door de opdrachtgever. Hierdoor weet je precies wat het je zal opbrengen. Wanneer je een aankoop moet doen zit dit meestal ook in het bedrag van de opdracht vervat, net zoals de vervoerskosten. Het grote voordeel als mystery shopper is dat je zelf je opdrachten kan kiezen en niet gebonden bent aan een vaste job. Het geeft je dus veel vrijheid en flexibiliteit. Jij kiest de projecten en de bedrijven waarvoor je opdrachten wilt doen.

Welke kenmerken heeft een goede mystery shopper?

Het is belangrijk om je eigen persoonlijkheid te bewaren maar wel goed rekening te houden met de briefing. Wees opmerkzaam, blijf objectief en zorg steeds voor een gepaste houding. Volg de instructies van de opdracht nauwgezet op en blijf onopvallend. Het winkelpersoneel mag niet doorhebben dat je een mystery shopper bent.

Wees betrouwbaar en ordelijk. Organisaties betalen een flinke som geld om een marktonderzoek op poten te zetten. Dat doen ze ook in het belang van de klanten. Er wordt dan ook verwacht dat mystery shoppers betrouwbaar zijn en hun opdracht serieus nemen. Dit betekent dat je gemaakte afspraken nakomt en verslagen ordelijk en volgens de aanwijzingen bezorgt.

Rapport mystery shopping M-EYE

Hoe werkt het?

Mystery shopping agencies krijgen diverse opdrachten binnen voor onderzoeken waarvoor je je kandidaat kan stellen. Toch kan niet iedereen zomaar een opdracht doen. Soms zijn er specifieke vereisten of wordt een bepaald type klant gezocht. Zo kan een lingeriewinkel het gedrag van hun medewerkers nagaan bij mannelijke klanten bijvoorbeeld, of kan een kledingzaak onderzoeken of hun winkelbedienden klanten van elke origine op dezelfde manier behandelen.

Wanneer je bent geselecteerd voor een mystery shopping opdracht krijg je vooraf steeds een briefing. De richtlijnen uit die briefing moeten strikt worden opgevolgd omdat ze vaak essentieel zijn voor het onderzoek. Zo kan een fastfoodrestaurant willen onderzoeken of hun medewerkers proactief vragen of je saus bij de frietjes wilt. Als je dan zelf bij je bestelling al vermeldt dat je graag ketchup bij de frietjes wilt is je bezoek irrelevant geweest voor het onderzoek. De instructies opvolgen is dus cruciaal.

Wat moet je beoordelen?

Vaak willen organisaties peilen naar de algemene tevredenheid en vriendelijkheid van hun winkelbedienden. De deskundigheid en klantgerichtheid van de medewerkers wordt ook vaak onderzocht. Denk daarbij aan klantgerichte taal, de algemene houding, hulpvaardigheid, kennis van zaken, … Daarnaast kan ook de winkel zelf onderzocht worden op bijvoorbeeld functionaliteit, inrichting, hygiëne, enzovoort. Ten slotte kunnen er ook specifieke richtlijnen zijn met betrekking tot een bepaald product of een werkwijze. De opdrachten zijn dus erg gevarieerd, wat het altijd boeiend maakt.

Rapport mystery shopping M-EYE

Word mystery shopper bij Volt District

Voel je het intussen tintelen om te gaan shoppen en mee te bouwen aan meer klantengeluk? Schrijf je dan nu in en word lid van onze mystery shopping community! Je kan je steeds uitschrijven. Deze mogelijkheid is voorzien bij elke uitnodigingsmail voor nieuwe mystery shopping bezoeken.

Locaties in jouw buurt

Vergoeding van 20 tot 50 euro

Bepaal zelf wanneer je gaat

Pin It on Pinterest