Mystery Shopper worden

Geld verdienen met shoppen? Dat doe je zo!

Gaan shoppen, het klinkt bij velen als muziek in de oren. Vaak wordt het als een dagactiviteit gezien die alles omvat: kleren kopen, ijsje eten, koffie drinken, nog een boek uitkiezen voor op vakantie en een lekker restaurantbezoek om mee af te sluiten. Een goedgevulde dag met ’s avonds een lege portemonnee tot gevolg.

mystery shopping

Mystery shopping als ideale bijverdienste

Maar niet getreurd want voor de fervente shoppers onder ons is er goed nieuws. Je kan er namelijk geld mee verdienen. Mystery shopping heet dat. Je bezoekt een winkel of koopt een product of dienst en je analyseert zonder medeweten van de winkelmedewerkers het verkoopproces. Je bevindingen noteer je aan de hand van een vragenlijst. Op deze manier kunnen organisaties nagaan hoe hun medewerkers met klanten omgaan, of ze de richtlijnen van het management volgen en waar de pijnpunten liggen in de koopervaring.

Hoeveel verdien je ermee?

Elke opdracht is anders waardoor de verloning varieert. Afhankelijk van de complexiteit van de opdracht zal je meer of minder verdienen. De vergoeding die je mag verwachten is op voorhand vastgelegd door de opdrachtgever. Hierdoor weet je precies wat het je zal opbrengen. Wanneer je een aankoop moet doen zit dit meestal ook in het bedrag van de opdracht vervat, net zoals de vervoerskosten. Het grote voordeel als mystery shopper is dat je zelf je opdrachten kan kiezen en niet gebonden bent aan een vaste job. Het geeft je dus veel vrijheid en flexibiliteit. Jij kiest de projecten en de bedrijven waarvoor je opdrachten wilt doen.

Welke kenmerken heeft een goede mystery shopper?

Het is belangrijk om je eigen persoonlijkheid te bewaren maar wel goed rekening te houden met de briefing. Wees opmerkzaam, blijf objectief en zorg steeds voor een gepaste houding. Volg de instructies van de opdracht nauwgezet op en blijf onopvallend. Het winkelpersoneel mag niet doorhebben dat je een mystery shopper bent.

Wees betrouwbaar en ordelijk. Organisaties betalen een flinke som geld om een marktonderzoek op poten te zetten. Dat doen ze ook in het belang van de klanten. Er wordt dan ook verwacht dat mystery shoppers betrouwbaar zijn en hun opdracht serieus nemen. Dit betekent dat je gemaakte afspraken nakomt en verslagen ordelijk en volgens de aanwijzingen bezorgt.

Rapport mystery shopping M-EYE

Hoe werkt het?

Mystery shopping agencies krijgen diverse opdrachten binnen voor onderzoeken waarvoor je je kandidaat kan stellen. Toch kan niet iedereen zomaar een opdracht doen. Soms zijn er specifieke vereisten of wordt een bepaald type klant gezocht. Zo kan een lingeriewinkel het gedrag van hun medewerkers nagaan bij mannelijke klanten bijvoorbeeld, of kan een kledingzaak onderzoeken of hun winkelbedienden klanten van elke origine op dezelfde manier behandelen.

Wanneer je bent geselecteerd voor een mystery shopping opdracht krijg je vooraf steeds een briefing. De richtlijnen uit die briefing moeten strikt worden opgevolgd omdat ze vaak essentieel zijn voor het onderzoek. Zo kan een fastfoodrestaurant willen onderzoeken of hun medewerkers proactief vragen of je saus bij de frietjes wilt. Als je dan zelf bij je bestelling al vermeldt dat je graag ketchup bij de frietjes wilt is je bezoek irrelevant geweest voor het onderzoek. De instructies opvolgen is dus cruciaal.

Wat moet je beoordelen?

Vaak willen organisaties peilen naar de algemene tevredenheid en vriendelijkheid van hun winkelbedienden. De deskundigheid en klantgerichtheid van de medewerkers wordt ook vaak onderzocht. Denk daarbij aan klantgerichte taal, de algemene houding, hulpvaardigheid, kennis van zaken, … Daarnaast kan ook de winkel zelf onderzocht worden op bijvoorbeeld functionaliteit, inrichting, hygiëne, enzovoort. Ten slotte kunnen er ook specifieke richtlijnen zijn met betrekking tot een bepaald product of een werkwijze. De opdrachten zijn dus erg gevarieerd, wat het altijd boeiend maakt.

Rapport mystery shopping M-EYE

Word mystery shopper bij Volt District

Voel je het intussen tintelen om te gaan shoppen en mee te bouwen aan meer klantengeluk? Schrijf je dan nu in en word lid van onze mystery shopping community! Je kan je steeds uitschrijven. Deze mogelijkheid is voorzien bij elke uitnodigingsmail voor nieuwe mystery shopping bezoeken.

Locaties in jouw buurt

Vergoeding van 20 tot 50 euro

Bepaal zelf wanneer je gaat

Veelgestelde vragen

Welke opdrachten kan ik uitvoeren?

Er zijn veel verschillende soorten opdrachten die je kan uitvoeren als mystery shopper. Denk daarbij aan:

  • (online) mystery shopping,
  • mystery calling,
  • diepte-interviews,
  • exit interviews,
  • tevredenheidsbevragingen,
  • product testings,
  • transcriptie opdrachten,

Mystery shopping opdrachten kunnen zich voordoen in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • horeca,
  • automotive,
  • interieur & design,
  • sport,
  • mode,
  • elektronica,
  • pharmaceutica,
  • cosmetica,
  • grootwarenhuizen,
  • doe-het-zelfzaken,

Zoals je ziet, er is voor elk wat wils.

Wat gebeurt er nadat ik me heb ingeschreven als mystery shopper bij Volt District?
Eenmaal je bent ingeschreven als mystery shopper bij Volt District krijg je een automatische bevestigingsmail. Nadien krijg je regelmatig een mailtje van ons waarin je één of meerdere opdrachten kan terugvinden. Spreekt een opdracht je aan en ben je beschikbaar? Dan kan je je hiervoor kandidaat stellen. Geselecteerd voor de opdracht? Hoera! Dan krijg je van ons een bevestigingsmail en mag je op pad gaan.
Wat is de algemene werkwijze bij het uitvoeren van een opdracht?
Wanneer je bent geselecteerd voor het uitvoeren van een opdracht krijg je een bevestigingsmail. In de bevestigingsmail kan je alle informatie terugvinden over de opdracht. Je vindt hierin ook de briefing terug, samen met de locaties waar je de opdracht kan uitvoeren en een checklist. Beschouw de briefing als de handleiding en de checklist als het boodschappenlijstje dat je van thuis meekrijgt. De briefing legt uit hoe je je moet gedragen en beantwoordt alle W-vragen over de opdracht: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Hoe je te werk moet gaan wordt uitgelegd in de handleiding. Het is een checklist die overzichtelijk weergeeft wat je moet beoordelen tijdens jouw opdracht.
Moet ik effectief iets kopen, geld voorschieten?

Dit hangt van de opdracht af. Bij (online) mystery visits of scans dien je effectief een aankoop te doen. Bij dit soort opdrachten is de vergoeding inclusief de aankoop die moet gebeuren. Krijg je bijvoorbeeld een vergoeding van 30 euro, dan kan je dit bedrag volledig besteden aan je aankoop of je kan ervoor kiezen om slechts een deeltje ervan uit te geven. Zo kan je met het overige bedrag nog andere leuke dingen doen.

Bij sommige projecten gaat het om een grote aankoop of uitgave. In het geval van diensten worden deze kosten gewoonlijk terugbetaald na afloop van jouw bezoek. Indien het om een erg hoog bedrag gaat bestaat de mogelijkheid om vooraf een voorschot te ontvangen. Gemiddeld gezien spreken we dan over bedragen vanaf 200 euro.

In sommige gevallen zal je dus inderdaad geld moeten voorschieten. Dit staat steeds duidelijk in de briefing vermeld. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan wanneer jouw financiële situatie het op dat moment niet toelaat. Ook wanneer je een voorschot kan ontvangen voor de aankoop zal je deze informatie terugvinden in de briefing.

Wat kan ik verdienen?
De gemiddelde vergoeding bedraagt € 25 per opdracht maar kan verschillen naargelang de soort missie (mystery call, mystery e-mail, mystery visit, enquête). De complexiteit en verwachte tijdsbesteding bepalen de vergoeding. Je wordt betaald voor het uitvoeren van de opdracht en het invullen dan de checklist.
Wanneer mag ik mijn vergoeding verwachten?
Op het einde van de maand volgend op het indienen van je evaluatie (ingevulde checklist). Heb je bijvoorbeeld een opdracht uitgevoerd in april, dan gebeurt de betaling eind mei.
Welke eigenschappen moet een mystery shopper hebben?

De mystery shopper houdt zich aan de gemaakte afspraken. Het is erg belangrijk dat de briefing letterlijk stap voor stap gevolgd wordt. De rapportage moet volledig zijn en van goede kwaliteit. Volg dus steeds goed de instructies en vul de evaluatie nauwkeuring in. De ingevulde evaluaties moeten binnen de 24 uur bezorgd worden aan Volt District.

Een goede mystery shopper is erg oplettend, zodat de kleinste details kunnen opgemerkt worden. Daarnaast moet je steeds objectief zijn. Persoonlijke meningen en voorkeuren mogen geen invloed hebben op het onderzoeksresultaat.

Indien een situatie plots zou veranderen, verwachten we dat je hier creatief en flexibel mee omgaat. Een goede mystery shopper kan steeds een logisch en relevant antwoord geven, ook wanneer het scenario verandert.

Kan ik mystery shopper worden als ik fulltime werk of student ben?
Jazeker. Aangezien de gemiddelde vergoeding per opdracht niet meer dan 25 euro bedraagt, wordt dit louter als een bijverdienste gezien. Wanneer je dus een fulltime job hebt of nog student bent, kan je gerust een mystery shopper worden.
Moet ik als mystery shopper mijn vergoedingen inbrengen bij de belastingen?
Hoeveel je mag bijverdienen als mystery shopper kan voor iedereen verschillend zijn, afhankelijk van de gezinssituatie. De algemene regel hier is dat je tot 250 euro per jaar belastingvrij mag bijverdienen. Wanneer je jaarlijks 250 euro of meer bijverdient, wordt er een fiscale fiche opgemaakt die rechtstreeks naar de fiscus wordt verstuurd. Via jouw persoonlijke MyMinfin- account kan je de fiche raadplegen.

Heb je nog een andere vraag die hier niet beantwoord werd? Stuur ons dan een mailtje via enqueteur@voltdistrict.be.

Pin It on Pinterest